• Slider Image

Veilig vliegen met Powerbank

Veel mensen vragen zich terecht af of ze hun power bank mee mogen nemen in het vliegtuig. Een power bank bevat namelijk het brandbare metaal lithium. De accu’s in een powerbank of externe batterij bevatten maar een heel kleine hoeveelheid lithium, maar toch komt het in een enkel geval voor, dat door oververhitting als gevolg van kortsluiting in de batterij, er brand ontstaat. Om het risico op brand zoveel mogelijk te beperken hebben internationale veiligheidsorganisaties en vliegtuigmaatschappijen regels opgesteld voor het vervoer van lithium accu’s.

Check de regels voor veilig vliegen met lithium accu’s

De regels kunnen per vliegtuigmaatschappij en land verschillen. Er worden grenzen gesteld aan zowel het aantal als ook de capaciteit van de lithium accu’s. Het meenemen van je smartphone, laptop en tablet is eigenlijk nooit een probleem. Deze accu’s zitten netjes ingebouwd in een apparaat, waardoor er een lager risico’s is. Ook is de capaciteit van de ingebouwde accu beperkt. Bij externe batterijen of powerbank’s, is men strenger omdat de capaciteit en dus de hoeveelheid lithium van een powerbank’s sterk kan groter kan zijn. Als je een power bank mee wil nemen op je vliegreis, bekijk dan via internet wat de regels van de maatschappij waar je mee gaat vliegen zijn.

Koop een merk powerbank van goede kwaliteit

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt zeker voor powerbank’s. De meeste problemen met powerbank’s worden veroorzaakt door de goedkope powerbank’s van goedkope onbekende merken. In deze powerbank’s worden Lithium accu’s van bedenkelijke kwaliteit gebruikt. Deze accu’s zijn ok nog eens slecht beveiligd, waardoor bij overbelasting de kans op z.g.n. thermal runaway wat snel brand veroorzaakt, veel groter is dan bij merk accu’s van goede kwaliteit. Deze accu’s zijn ook een stuk beter beveiligd tegen overbelasting waardoor de kans op ongelukken veel lager licht. Ga je op vliegvakantie dan raad ik je aan om een powerbank van een goede kwaliteit te kopen. Neem voor je vakantie geen onnodige risico’s Koop een powerbank van een gerenomeerd merk zoals: Xtorn, Belkin, Trust, Anker of PowerOak. Neem voor je vakantie geen onnodige risco’s

Vergelijk Powerbank prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

powerbank-verkoper.nl

Powerbank kopen

 

Grenzen in Wattuur (Wh)

De grenzen worden aangegeven in de Wattuur (Wh). Je kunt zelf eenvoudig berekenen hoeveel wattuur je powerbank is.

  • Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * voltage accu / 1000
  • Een power bank heeft standaard een accu van 3,7 volt.
  • Wattuur (Wh) = capaciteit in mAh * 3,7 V / 1000

Een aantal vliegtuigmaatschappijen hanteert een indeling in drie klasse’s.

  1. Minder dan 100 Wh
  2. Tussen 110 Wh en 160 Wh
  3. Hoger dan 160 Wh

Een mooi voorbeeld van deze indeling vind je op de site van Cathay pacific Hieronder een rekenvoorbeeld:

  • Een zware powerbank van 20.000 mAh
  • 20.0000 mAh * 3,7 V /10000 = 74 Wh

Zelfs met deze zware powerbank, zit je nog ruim beneden de grens van 100 Wh. Wil je meer dan één powerbank meenemen, dan is het een goed idee om na te gaan wat de exacte grenzen zijn, in zowel capaciteit als aantallen.

Powerbank, incheckbagage of handbagage

Let op! Een powerbank bevat ook elektronica. Er zijn vliegtuig maatschappijen waarbij je geen elektronica als incheck bagage mag vervoeren en waar elektronica dus altijd in je handbagage vervoerd moet worden. Bij deze maatschappijen moet je je powerbank dus in je handbagage stoppen. Voor een powerbank geld dat het een lithium accu in een apparaat is en dus niet een losse lithium accu is.

Extra controle bij de gate op elektronische apparaten

Let op! Bij vluchten naar Canada en de Verenigde Staten is er een extra controle op elektronische apparaten met batterij of accu. Je wordt bij de gate gevraagd om het apparaat uit je bagage te halen en aan te zetten om te laten zien dat het werkt. Het is dus belangrijk dat al je apparaten geladen zijn en je kunt laten zien dat ze werken. Dit geldt dus ook voor je powerbank.

Links met informatie over het vervoer van lithium accu’s.

Meer informatie over powerbank’s

Hieronder twee flyers van vliegtuigmaatschappijen die uitleg geven over de verschillende types lithium accu’s.

Powerbank Lithium accu passegiers flyer #2

Vergelijk Powerbank prijzen en levertijden bij de volgende webshops. Klik of tab op een logo.

powerbank-verkoper.nl

Powerbank kopen